Tæt på Tænkepauser: Lobbyisme

Tænkepauser | 16. marts 2021

Tæt på Tænkepauser - mandag den 15. marts kl. 20.00

Lobbyister bytter deres viden for indflydelse, og de er både nødvendige og farlige. Sådan lyder den korte og kontante vurdering fra Peter Munk Christiansen, leder og professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Mød ham i en samtale med journalist Anne Kejser om fyordet ’lobbyisme’, og bliv klogere på kampen om magten.

Alle har hørt begrebet lobbyisme. Men hvad er det egentlig – og hvordan fungerer det? Er lobbyister en slags mørkets fyrster eller lyssky lejesvende, der lister rundt på Christiansborgs gange for at påvirke politikerne og deres beslutninger. Flettet dybt ind i et spind af spin og spindoktorer. 

Peter Munk Christiansen har selv arbejdet i Boligministeriet. Som ung fuldmægtig. Og har siden været fascineret af hele det spil, der foregår når interesseorganisationer, virksomheder og myndigheder forsøger at påvirke beslutningstagerne. Men er lobbyister så til skade eller til gavn for demokratiet?

”Organisationerne er vigtige, fordi de binder politik og samfund sammen. Og de er farlige, fordi de varetager deres egne snævre interesser. Det er umuligt uden, og det er svært med”, siger professoren i dag.

Samtalen mellem forsker og journalist tager afsæt i Peter Munk Christiansens bog ”Lobbyisme”, der er en del af Aarhus Universitetsforlags bogserie ”Tænkepauser”. Undervejs vil de bevæge sig langt ud over bogens 60 sider – og svare på de mange spørgsmål som seerne kunne stille før og under udsendelsen.

Se portræt af Peter Munk Christiansen her

Hvis du vil have en mail, når der kommer nye Tæt på Tænkerpauser, kan du tilmelde dig mailservice her. Her kan du også læse mere om Tæt på Tænkepauser.

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.