Tæt på Tænkepauser: DNA

Tænkepauser | 20. oktober 2020

Tæt på Tænkepauser - tirsdag den 13. oktober kl. 20.00

”DNA er usynligt for det blotte øje, og alligevel betyder det så meget for os”, siger molekylærforsker Lotte Bjergbæk, der i samtale med journalist Anne Kejser deler ud af sin viden og gode historier om de små, unikke puslebrikker, vi kalder DNA.

Lotte Bjergbæk beskriver DNA som en sladrehank, der kan røbe vores forfædres eskapader og afsløre både fjerne slægtninge og forbrydere. Vi kan altså ikke løbe fra vores arv og fortid. 

Samtidig rækker det ældgamle – og mikroskopiske – molekyle også ind i fremtiden. I teorien kan vi lagre hele verdens data i et par kilo DNA – og vi kan klone uddøde arter, hvis vi altså har en smule af deres DNA. Men uden DNA vender dinosaurerne ikke tilbage, så biologien er fortsat herre over eget liv. 

DNA-molekylet har eksisteret i ca. 3,8 milliarder år – men set med forskerøjne er det ungt, da det først blev opdaget og beskrevet i 1953. 

Samtalen mellem forsker og journalist tager afsæt i Lotte Bjergbæks bog ”DNA”, der er en del af Aarhus Universitetsforlags bogserie ”Tænkepauser”. Undervejs vil de bevæge sig langt ud over bogens 60 sider – og som seer kommer du helt tæt på og har mulighed for at stille spørgsmål.

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.