Tæt på Tænkepauser: Buddha

Tænkepauser | 7. januar 2021

Buddha-figuren er populær og bruges i mange sammenhænge, men hvem var han egentlig? Menneske eller Gud? Og hvad med hans indsigter i livet? Mød religionsforsker Jørn Borup fra Aarhus Universitet i en samtale med journalist Anne Kejser, og kom hele vejen rundt om den rigtige Buddha.
Siddende i sin lotusstilling symboliserer Buddha det, vi drømmer om i Vesten: Visdom, sundhed, rigdom og skønhed. Og Buddha er blevet cool. Et brand. Bøger om Dalai Lama og mindfulness sælger pænt under boghandlernes smarte livsstilskategori. Karma er en naturlig del af det danske sprog, meditation er hvermandseje, og buddhistiske værdier er in.
Men ifølge Jørn Borup ville Buddha nok rotere i kosmiske cirkler i Nirvana, hvis han kendte til den fæle kommercialisering, han lægger navn og figur til. Omvendt ville Buddhas popularitet måske også falde, hvis flere kendte livsindsigter: Livet er lidelsesfuldt, og vi skal fødes igen og igen i et hamsterhjul, der holder os fanget i en uendelig trædemølle.

Samtalen mellem forsker og journalist tager afsæt i Jørn Borups bog ”Buddha”, der er en del af Aarhus Universitetsforlags bogserie ”Tænkepauser”.
Se et kort portræt af Jørn Borup her.

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.