Tanker til tiden 9: Farvel til velfærdsstaten

Øvrige emner | 25. april 2012

Den koster for meget. Ingen tager ansvar for den. Og måske er den ved at blive erstattet af en konkurrencestat?

Velfærdsstaten er i krise, og den har det ikke let i en verden truet af kasinokapitalisme, kultursammenstød og klimaforandringer.

Diagnosen hér skyldes filosoffen Peter Kemp, som i sin nye bog, "Filosofiens Verden", blandt andet tager temperaturen på den velfærdsstat, der nok er en selvfølge for mange af os - men som vi efter hans opfattelse absolut ikke blot skal regne med som en given størrelse. Bogen har fået masser af anmelderroser, blandt andet i Kristeligt Dagblad.

Som filosof mener Peter Kemp, at velfærdsstaten hele tiden skal diskuteres og udfordres. Det gælder ikke mindst de målemetoder, som afgør, hvad der er råd til - og hvad der ikke er råd til. For eksempel duer bruttonationalproduktet, BNP, ikke til at måle de egentlige værdier i et samfund:

"Vi tænker kun i konkurrenceevne; ikke i hvordan vi får det bedst sammen", siger Peter Kemp, som med egne ord kalder sig "en af fornuftens vogtere".

Vært og tilrettelæggelse: Kurt Strand
Producer: Jesper Ravn

Videoens afsnit
03:14 Filosoffen påpeger problemer, ikke løsninger
06:02 Finanskrisen var et wakeup-call
11:50 BNP duer ikke som mål
18:00 Genopfind frivillighed og solidaritet

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.