Klima: Den vanskelige CO2-kabale

Finans | 29. juli 2014

Reduktion i CO2-udledning svarer lidt til at klemme på en ballon: Når man skruer ned for forbruget ét sted, sker der typisk forøgelser et andet sted.

For eksempel har USA’s omlægning fra kul til skifergas betydet, at man har skruet ned for energisektorens CO2-udledning. Samtidig har USA dog skruet op for eksporten af kul. Det ser godt ud på det nationale klimaregnskab, men tager man de globale briller på, er gevinsten altså knap så stor. 

Danmark har i en årrække (fra 1997 til 2012) eksporteret mere energi, end vi har importeret. Eksporten af olie og gas fra Nordsøen har indbragt den danske statskasse store summer, men lukker samtidig CO2 ud i atmosfæren. Det tæller bare ikke med i det danske klimaregnskab.

Der er klimatopmøde i Paris i 2015. Her håber miljøforkæmpere, at man kan lave en klimaaftale, der også inkluderer eksporten af råmaterialer i landenes klimaregnskaber.   

 

Få sidste nyt fra finansmarkederne i indbakken hver morgen

Har du lyst til at få taget temperaturen på aktiemarkederne fra morgenstunden? På alle hverdage, direkte fra Jyske Banks finansielle kommandobro? Så tilmeld dig Jyske Morgennyt og få direkte ind i din indbakke hver morgen.