Klima: Den vanskelige CO2-kabale

Finans | 29. juli 2014

Reduktion i CO2-udledning svarer lidt til at klemme på en ballon: Når man skruer ned for forbruget ét sted, sker der typisk forøgelser et andet sted.

For eksempel har USA’s omlægning fra kul til skifergas betydet, at man har skruet ned for energisektorens CO2-udledning. Samtidig har USA dog skruet op for eksporten af kul. Det ser godt ud på det nationale klimaregnskab, men tager man de globale briller på, er gevinsten altså knap så stor. 

Danmark har i en årrække (fra 1997 til 2012) eksporteret mere energi, end vi har importeret. Eksporten af olie og gas fra Nordsøen har indbragt den danske statskasse store summer, men lukker samtidig CO2 ud i atmosfæren. Det tæller bare ikke med i det danske klimaregnskab.

Der er klimatopmøde i Paris i 2015. Her håber miljøforkæmpere, at man kan lave en klimaaftale, der også inkluderer eksporten af råmaterialer i landenes klimaregnskaber.   

 

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.