CES i Las Vegas: B&O klar med 3D lyd

Livsstil og trends | 11. januar 2013

På CES messen i Las Vegas, viser Bang & Olufsen en ny Audi Q7 konceptbil med 23 højtaler og en 1500 watts indbygget forstærker. Men bilen er mere og andet end mange højtalere. Teknologien bag hedder "3D Sound", et koncept som B&Os Director of Automotive Concept and Technology Bjarne Sørensen siger kommer til at være en nye standard i højkvalitets lyd - ikke kun i biler men også i biografen og hi-fi systemer i fremtiden.

Kort fortalt går 3D lyd ud på at analysere lyd kilden i "real time". Fremfor at kun splitte lyden baseret på frekvenser, 3D lydsystemet kan genkende stemmer, enkel instrumenter og bagrundslyd og sende hver af dem til en højtalere, hvor det vil lyde bedste for ørene.

Højtalere er ikke kun placeret omkring lytteren men også bag, ovenpå og under. Ved at placere lydkilder på den Y akse, bliver det til en 3D oplevelse, forklarer Sørensen.
   
Men det kommer ikke billigt.  Danmarks høje afgifter på biludstyr vil betyde systemet i sit nuværende form vil komme til at koste omkring 150,000 kroner i ekstraudstyr på den luksus udgave af Q7 som vist på CES. 3D lydsystemet forventes klar til produktion i 2014.

Nøgleord

B

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.