Bæredygtig udvikling: Fuglebjerg Kistefabrik

Got a Minute? | 9. februar 2022

Fuglebjerg Kistefabrik producerer og leverer kister til bedemænd over hele landet samt til Island, Grønland og Færøerne. Virksomheden har 22 fuldtidsmedarbejdere og to i fleksjob. Siden 2004 er produktionen vokset fra 13.000 til 21.000 kister om året. Både traditionelle trækister og en stigende andel af individuelle og håndmalede kister.

Og så er interessen for bæredygtighed for alvor nået til begravelseskister, fortæller
direktør Hanne Elsner.

Bæredygtig kiste af pap


For fire år siden introducerede kistefabrikken en miljøvenlig bambuskiste, og i december 2020 kom så den 100 % bæredygtige ’Orbitkisten’ – en papkiste produceret af Re-board fra bæredygtigt, svensk skovbrug. Fuglebjerg Kistefabrik har selv fået ideen til papkisten – og selv udviklet og testet den i samarbejde med bl.a. Teknologisk Institut.

”Vi var igennem rigtig mange tests, før vi havde et produkt. Kisten vejer 12 kg, den er utrolig stærk og kan bruges til både kremering og jordbegravelse,” fortæller Hanne Elsner.

Det første år har Orbitkisten solgt langt over forventning, og Hanne Elsner gætter på at den bæredygtige kiste om 10 år vil udgøre mere end 25 % af det samlede salg. Og så understreger hun, at man på Fuglebjerg Kistefabrik producerer de traditionelle trækister af genbrugsspån, og at al maling er vandbaseret.

”På den måde passer vi også på miljøet i vores almindelige trækister. Jeg vil jo gerne være med til at gøre en forskel med mine kister,” siger Hanne Elsner.

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.