Tanker til tiden 20: Er landbruget selv skyld i dårligt image?

Øvrige emner | 3. juni 2013

Når en fiktiv politikers ligeså fiktive kæreste i en fiktiv tv-serie bliver syg af at spise en svinekotelet på en restaurant, er det bare én blandt mange historier, som bidrager til landbrugets image. Danmarks største eksporterhverv lider nemlig af et kronisk dårligt omdømme i brede dele af befolkningen, som ofte har svært at finde overensstemmelse mellem ord og handling.

Søren Gade, direktør i Landbrug & Fødevarer siden maj 2012, medgiver, at uanset hvad der er retfærdigt eller ikke retfærdigt i bedømmelsen af erhvervet, er det forbrugerne, som afgør, hvordan ”budskabet” bliver modtaget. Det amerikanske reklameudtryk perception is reality er ikke til at komme uden om, siger han.

Fra 2011 til 2014 bruger landbruget 60 millioner kroner på en kampagne, som under overskriften ”Den nye fortælling” skal ændre opfattelsen af stinkende gylle, døde smågrise og sammentrængte burhøns. Og for nylig har regeringens natur- og landbrugskommission i en rapport lagt op til omfattende ændringer i f.eks. den miljøbelastende svineproduktion. Blandt kommissionens forslag er, at næsten en tredjedel af landbrugsjorden skal belastes mindre end i dag, fordi naturen ikke kan optage næringsstofferne fra gyllen.

Se også:

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.