Tanker Til Tiden 11: Søren Hermansen - dansk svar på Al Gore

Øvrige emner | 5. september 2012

Vi skal stå sammen, løfte i flok og dyrke fællesskabet. For Søren Hermansen, direktør for Samsø Energiakademi, er fællesskab ikke bare en langsigtet løsning på klodens miljøproblemer, men også "skabelse af livskvalitet for mennesker".

Sammen med videnskabsjournalisten Tor Nørretranders har Søren Hermansen skrevet bogen "Fælledskab", hvori han argumenterer for, at vi må genopfinde tidligere tiders fællesskaber. Ikke mindst i de hjørner af Danmark, hvor arbejdspladser forsvinder, hvor sygehuset lukker og hvor den sidste liter mælk for længst er vejet ind på mejeriet.

Søren Hermansen er oprindelig landmand, men efter få år i Samsøs fede muld var han i 1998 én af de første bag tanken om et selvforsynende og CO2-neutralt Samsø. Siden da er det gået stærkt med vind, sol og biomasse - alt sammen i små fællesskaber, solidt forankret blandt de knap 4.000 indbyggere på den morænebakkede ø midt i Kattegat. Nogen kalder ham Danmarks svar på Al Gore, og i 2008 var han én blandt 32 "heroes of the environment" på en global liste i det ansete TIME magazine.

Vært og tilrettelæggelse: Kurt Strand
Producer: Jesper Ravn

Videoens afsnit
02:50 Genopfindelse af fællesskab som løsning
07:00 Mejeriet lukkede på grund af manglende fællesskab
12:10 Samsø trak energiproduktionen ”hjem”
15:50 Udstillingsvindue for energi og fællesskab
22:00 Grøn vækst med plus på bundlinjen

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.