Skal fremtidens journalister fokusere på død og ødelæggelse?

Erhverv | 9. juni 2009

Klassiske nyheder er negative og skræmmende. Men er det holdbart, hvis journalistikken skal overleve? Eller kan vi lære noget af fortiden?

Slut med negative nyheder
Ulrik Haagerup, Nyhedschef på DR, har en mission. Han vil ændre det billede, som naboens datter har af journalistik. For ifølge ham - og hende - er nyheder alt for fokuserede på negative historier. I stedet skal journalisterne arbejde frem imod det, som han kalder for 'konstruktiv journalistik'.

Klassisk intern kommunikation
Ulrik Haagerups tanker om konstruktiv journalistik ligger ikke langt fra det, som en lang række virksomheder har praktiseret i mange år. Nemlig tanken om, at kritik skal følges op af perspektivering og konstruktive løsningsforslag. Spørgsmålet er så, om journalistikken er klar til at skifte fokus.

Gammel nyhed
Ifølge Peter Bro, lektor i journalistik på Syddansk Universitet, er der dog ikke noget nyt i Ulrik Haagerups tanker. For hvis man kigger på den berømte, danske journalist Henrik Cavlings arbejde, så var det rent faktisk de samme tanker, han tog udgangspunkt i. Og det for mere end 100 år siden.

Læs mere

"Konstruktive nyheder er kritiske" (blog-indlæg)

"Nu skal nyhederne være konstruktive" (Radioindslag på P1)

Af Martin Kubert, kubert@jyskebank.dk

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.