Sådan undgår du phishing

Privatøkonomi | 3. december 2009

Pas på, når du handler på nettet!

5 gode råd om nethandel

 

Sådan genkender du en farlig phishing-mail:

 

·         Den indeholder typisk ikke dit navn, men indledes fx med ”kære kunde”.

·         Den opfordrer dig til at afgive personlige oplysninger som fx cpr-nummer, kontonummer, kreditkortnummer eller adgangskoder. Din bank ville aldrig opfordre dig til at afgive den slags informationer pr. mail.

·         Den fortæller dig måske, at din konto bliver lukket, hvis du ikke svarer inden 48 timer. Et trick der skal få dig til at gå i panik og handler overilet og uovervejet.

·         Den indeholder tilsyneladende et link til den virksomhed, som mailen giver sig ud for at komme fra. Men når du holder markøren over linket UDEN at klikke, er det et andet navn, der kommer frem.

Sådan undgår du at blive offer for phishing

·         Brug altid den seneste version af Explorer.

·         Sæt din computer til at opdatere Windows automatisk – én gang om dagen.

·         Svar aldrig på en mail, der ser ud til at komme fra Microsoft, som opfordrer dig til at opdatere dine kontooplysninger.

·         Køb et godt sikkerhedsprogram og sæt det til at køre automatisk hver dag.

·         Oplys aldrig personlige oplysninger som cpr-nummer, brugernavn, kontonummer, kortnummer i en mail

·         Svar ikke på underlige mails.

·         Klik aldrig på links i underlige mails. Hvis du klikker, risikerer din computer at blive inficeret med et program, som sender phishing-mails videre til dine venner i adressekartoteket. Du bliver altså et redskab i svindlernes hænder.

·         Kopiér teksten i den underlige mail, sæt den ind i Googles søgefelt – og tryk søg. Måske har andre allerede afsløret den som en phishing-mail.

·         Kontakt din internetudbyder ved mistanke.

Mikael Sørensen, mikael@jyskebank.dk

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.