Qvortrups Cab: Keynes - The return of the Master

Øvrige emner | 4. februar 2010

Løkke og andre statsledere hviler deres hoveder på matematikeren og økonomen John Maynard Keynes teorier, når de lader statsfinanserne bløde for at standse krisen. Hør om Keynes og hvorfor teorien gik galt sidst.

 

Af Mads Qvortrup. Foto og redigering Jan Rørkær. Tilrettelæggelse Anette von Benzon, avbenzon@jyskebank.dk

 

Biografi:  John Maynard Keynes:

 

The General Theory of Employment, Interest and Money fra 1936 er nok den mest betydningsfulde nationaløkonomiske bog i det 20. århundrede. Keynes argumenterede for - og viste matematisk - at en

regering ved at pumpe penge i økonomien kan stimulere vækst - også selvom

det på kort sigt giver underskud på statsfinanserne. Denne ide ligger også

bag de finanspakker der blev vedtaget i 2008 og 2009 over hele verden.

 

Biografi:  Milton Friedman:

 

Capitalism and Freedom - denne er bare en af mange bøger skrevet af den amerikanske økonom Milton Friedman. Han kritiserede Keynes for at hans ideer førte til stagflation - arbejdsløshed og

inflation på samme tid. Istedet for finanspolitiske indgreb foreslog Friedman, at statens engagement blev begrænset til at regulere pengemængden. Friedman kaldes følgeligt 'monetarist'. Friedman var

fortaler for at markedet regularede sig selv og at staten blandede sig så lidt som muligt. Denne ide holdt indtil finanskrisen, hvor Keynes igen kom på mode.

 

Biografi:  professor Mads Qvortrup

42 år. Bosat i London med sin kone og børn. Mads Qvortrup er DPhil i Politics fra Brasenose College, University of Oxford.

Han har været rådgiver for den britiske regering og har været expertudsending for det britiske udenrigsministerrium.  Qvortrup er forfatter til fem bøger om politik, heriblandt Fogh, Kragh,  Schlüter og Stauning (Borgen 2009) og A Comparative Study of Referendums  (Manchester University Press 2005).

Han har skrevet for blandt andre The  Guardian, the Glasgow Herald og the Sunday Express og har medvirket adskellige gange som kommentator for BBC World. I Danmark er Mads Q. kommentator på TV2 News og jyskebank.tv

Mads har udover sin karriere som journalist og rådgiver i fem år undervist  på London School of Economics og været gæsteprofessor på University of Sydney i Australien.

 

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.