Nyt stort projekt: Genoptræning med robot

Privatøkonomi | 6. oktober 2015

RoboTrainer Light er tredje generation af robotter til genoptræning, udviklet på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, og skal nu testes på patienter i et stort projekt.

Man kan ved hjælp af robotten motionere musklerne ved egen kraft, selvom man f.eks. ikke er stærk nok til at løfte sin arm. Det kan hjælpe mennesker, som har fået lammelser efter en blodprop, hjerneskade og lign.

Den simple opbygning gør både robotten billig at producere og nem at anvende, og træningen kan foregå på egen hånd i hjemmet.


Lammet jægersoldat bag første version

Den første genoptræningsrobot fra MærskMc-Kinney Møller Instituttet, RoboTrainer, blev iøvrigt udviklet i samarbejde med Allan Lauritsen, en tidligere jægersoldat. Efter en faldulykke blev Allan Lauritsen lam i store dele af kroppen. Trods lægernes prognoser genvandt Allan størstedelen af sine fysiske evner ved hjælp af et selvudviklet træningsprogram.

Allan Lauritsen tog i 2011 kontakt til Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, og dermed blev den første RoboTrainer udviklet med udgangspunkt i Allan Lauritsens træningsprogram.


Produceret af Syddansk Universitet.

Klip og tilrettelæggelse: Anders Boe. Foto: Steffan Kristensen.


Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.