Ny prognose: 30.000 danskere forbliver ledige efter coronakrisen

Finans | 26. marts 2020

Jyske Banks økonomer har forsøgt at beregne konsekvenserne af coronakrisens nedlukning af Danmark. 

I det mest optimistiske scenarie vil det betyde 30.000 flere ledige, når kalenderen skifter til 2021. Ledigheden vil dermed stige til 135.000 personer. Men vi kommer billigere igennem det her, end vi eksempelvis kom igennem finanskrisens første år, hvor 175.000 danskere mistede deres job. 

Coronakrisen vil være et hårdt slag for dansk økonomi på kort sigt. Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, understreger, at den dag, man åbner samfundet op igen, vil der naturligt komme en stor aktivitetsstigning, men problemet er, at der vil være virksomheder og arbejdspladser, der permanent går tabt under nedlukningen.

Og Jyske Banks økonomer vurderer, at Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) vil skrumpe med 3,3 pct. i 2020. Til sammenligning faldt BNP med 4,9 pct. i 2009 som følge af finanskrisen.

Niels Rønholt understreger desuden, at der er tale om ekstremt usikre skøn. Både når det gælder faldet i BNP og antal tabte job. Ikke mindst fordi ingen kan forudsige den præcise virkning af de mange hjælpepakker, som regeringen har sat i spil for at afbøde effekten af coronakrisen. Men der er heller ingen erfaringer fra lignende kriser at trække på. 

Få sidste nyt fra finansmarkederne i indbakken hver morgen

Har du lyst til at få taget temperaturen på aktiemarkederne fra morgenstunden? På alle hverdage, direkte fra Jyske Banks finansielle kommandobro? Så tilmeld dig Jyske Morgennyt og få direkte ind i din indbakke hver morgen.