Kejserriget: Mor, hvad er penge?

Kejserriget | 17. september 2020

Sådan lærer du dine børn om penge - uden penge. I takt med at penge digitaliseres, bliver mange ting nemmere for os. Men ikke alt! For hvad skal vi gøre, når vi skal lære vores børn om, hvad penge er, og hvilken værdi, de har? Det er en reel problematik, når vi ikke længere kan veje pengene i hånden, lægge til og trække fra.

Anne Kejser taler i denne udgange af Kejserriget med børnepsykolog og forfatter Margrethe Brun Hansen for at få gode råd til, hvordan vi i fremtiden skal opdrage vores børn i forståelsen af penge og deres værdi.

Børn spejler sig i de voksne

Ifølge Margrethe Brun Hansen er børn meget længere fremme i forståelsen af penge, end vi egentlig er klar over. Børn har fx allerede aflæst, at voksne ikke betaler med mønter og sedler, men med et kort. Det er det, de har set os gøre. Så børn lærer det at bruge penge ved at se på os voksne. Derfor er det ifølge Margrethe Brun Hansen også lidt sjovt, at legetøjet til de helt så børn, fx det klassiske kasseapparat ikke afspejler den virkelighed, børnene vokser op i – men en gammeldags virkelighed.

Tal er den vigtigste visualisering

Når vi skal lære vores børn om penge, skal de først og fremmest forstå grundprincippet i, hvad penge er for noget. ”Og det handler egentlig ikke så meget om, hvad penge er, eller hvad en betaling er, for det kan de jo se, når vi voksne kører kortet igennem i supermarkedet. Men mere om, at de skal forstå en værdi. Og den værdi afspejles i tal. Så det er tal – digitale eller håndskrevne, der visualiserer en værdi,” siger Margrethe Brun Hansen.

Før og efter 6 års-alderen

Og det er vigtigt at lære sit barn om penge i en tidlig alder. Barnets hjerne kan dog først forstå abstrakte begreber som ”penge”, når det er en 8-9 år.

”Børn mellem 0 og 6 år opfatter ting meget konkret, så selve begrebet penge er svært for dem at forstå. Men de kan lære at forstå, hvad der er dyrt, og hvad der er billigt. Fx at en barnevogn koster meget mere end en liter mælk, eller at noget kan være for dyrt at købe lige nu, selvom man brændende ønsker sig den ting. Og at der er forskel på, hvad man skal købe, og hvad man kan købe.” fortæller Margrethe Brun Hansen.

”Fra 6-7 års alderen begynder børnene at kunne forstå penges værdi. Og de kan fx få lommepenge, som man kan snakke med dem om, hvad de kan købe for. Hvor langt rækker de? Børnene kan lære meget på en indkøbstur, hvor man snakker om, hvad de forskellige ting koster, og hvad man kan få for en halvtredser.” siger Margrete Brun Hansen. Og vi skal ifølge hende vænne os til at inddrage børnene i, hvordan vi voksne bruger penge, fordi det ikke er synligt.

Forkælelse kan også foregå digitalt

Hvordan stikker man sit barnebarn en tier? Den lidt ældre generationen skal også vænne sig til at gøre tingene på en ny måde og ikke hænge fast i gamle romantiske forestillinger om tandfeer og rigsdalere.

Bedsteforældregenerationen må ifølge Margrethe Brun Hansen også komme ind i den nye tidsalder og få MobilePay. ”Vi skal evne at tage skridtet ind i nutiden/fremtiden og erkende, at vores barndom og verden ikke er det samme som deres barndom. Det skaber glæde og forståelse hos børnene, hvis du som bedsteforælder benytter deres kanaler,” siger børnepsykologen, som også selv er farmor.

Tal med dit barn om penge og økonomi

Nutidens børn er vant til, at vi har mange penge, og at der er råd til det meste. Hvordan lærer de så, hvorfor det er vigtigt at spare op, eller hvad et lån er? Margrete Brun Hansen synes, vi skal øve os i ikke at tale hen over hovedet på børnene, når samtalen falder på økonomi:

”Inddrag gerne børnene i snakken om de store økonomiske prioriteringer. Valget af ferier fx, og hvis vi fx vælger at vente et år med at købe den nye bil, fordi vi så får sparet flere penge op. Eller hvordan vi låner penge i banken til at få nyt tag på huset, og at de penge skal betales tilbage, før vi kan låne til noget andet. Når det gælder opsparing, skal forældre prøve at være standhaftige, så børnene ikke lærer, at penge vokser på træerne, men at der ikke er noget at gøre, hvis lommepengene er brugt for en uge og der pludselig dukker en aktivitet op, der kræver penge. Så må de vente til ugen efter. Og det føles tit lidt unaturligt for forældre i dag, fordi de fleste faktisk har penge nok. Det må ikke være pinligt ikke at have råd til noget,” siger Margrethe Brun Hansen.

Gæst:
Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog og forfatter


Vært:
Anne Kejser

Bliv klogere på digitale penge

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.