Kejserriget: For og imod et kontantløst samfund med digitale penge
Kejserriget | 1. oktober 2020
Skal vi leve i et kontantløst samfund? Er det sikkert med digitale penge? Og hvad med dem, der ikke kan eller vil undvære kontanter? De to digitaliseringseksperter, Anders Kjærullf og Jan Damsgaard, diskuterer i denne podcast den aktuelle udvikling, hvor penge digitaliseres og kontanter udgår som betalingsmiddel.
Kontanter giver muligheder og frihed
Anders Kjærullf er fortaler for, at vi i det danske samfund skal have muligheden for selv at vælge mellem kontanter og digitale penge, selvom behovet for kontanter er faldende. For ham er kontanter et vigtigt alternativ til de digitale penge, som vi i høj grad har taget til os.
Vi danskere kan godt lide kontanter, og ifølge Kjærullf er kontanter for mange danskere at sidestille med muligheder og frihed. Mange vil gerne have muligheden for at hæve sine penge og dermed undgå alverdens overvågning.
Er digitale penge for alle?
Jan Damsgaard er professor i digitalisering på CBS, og ifølge ham er det et generationsspørgsmål, når vi taler om digitale penge og kontanter. Han oplever, at unge ikke har samme behov for kontanter som ældre. Unge handler i høj grad online, og foretrækker kort og andre digitale betalingsløsninger.
Omvendt mener Kjærullf, at der findes flere forskellige typer – fx typer, som ikke kan eller vil undvære kontanter. Kjærullf fremhæver at der bl.a. findes:
- Digitale analfabeter, som ikke kan computere og som har brug for, at penge er konkrete.
- Ældre, som føler sig mere trygge ved kontanter og ikke bryder sig om det digitale.
- Unge, som bliver frustreret over de mange krævende digitale systemer i en travl hverdag, og derfor foretrækker de simple kontanter.
- En gruppe af mennesker, som fravælger det digitale. Det er personer som ikke vil være så afhængige af fx internettet og mobilen, og derfor har brug for kontanter.
Al begyndelse er svært
For Damsgaard er det dog ikke kompetencerne, der bør være en undskyldning for ikke at benytte sig af digital betaling i form af fx et kort. Netop kortbetaling har været tilgængeligt på det danske marked i mange år, og langt de fleste borgere har derfor stiftet bekendtskab med denne betalingsløsning.
Og så er brugervenligheden i dag høj på de digitale betalingsløsninger, og der er som regel også god hjælp at hente.
Hvad med sikkerheden?
Heller ikke hvad angår sikkerheden på det digitale betalingsområde er de to eksperter helt enige.
Ifølge Kjærulff florerer der en myte om, at så snart noget er elektronisk, så er det sikkert. Det er alt imens mængden af cyberkriminalitet stiger, og mængden af klassiske pengetyverier falder. Kjærullf pointerer derfor igen vigtigheden i at have kontanter som et alternativ, hvis de digitale systemer bliver angrebet eller går ned.
Omvendt fremhæver Damsgaard, at sikkerheden trods alt er stor digital. Digitalt er det fx muligt at spore transaktioner, hvis man bliver svindlet. Det giver mulighed for at få tilbageført pengene, hvilket ikke er muligt med stjålne kontanter. Derudover er der også en vis sikkerhed i, at man ikke opbevarer større kontante beløb på sig, men derimod har en digital betalingsløsning på sig i stedet for.
Løsninger til de europæiske systemer
Damsgaard mener dog også, at man på enkelte punkter skal være varsom i forhold til den digitale udvikling. Der findes fx betalingsløsninger i USA og Kina som ikke tilgodeser de europæiske normer inden for fx overvågning og deling, hvilket derfor skaber utryghed. Det er løsninger som oftest afvises i vores samfund. Til gengæld mener Damsgaard, at der bør bygges løsninger tilpasset de europæiske systemer.
Gæster:
Anders Kjærullf, journalist, radiovært, debattør og manden bag bevarkontanter.dk
Jan Damsgaard, professor på institut for digitalisering på Copenhagen Business School
Vært:
Anne Kejser
Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?
Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.