Kejserriget: Er det for godt til at være sandt? Op og ned på det nye minuslån

Kejserriget | 16. august 2019

Et fastforrentet realkreditlån med ti års løbetid, hvor renten er minus 0,5 procent. Det er første gang i verdenshistorien, vi ser den type lån, og det er det sidste nye udspil fra Jyske Bank.

Hvorfor er lånet blevet en realitet? Det forklarer Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh.

-Og rent praktisk har minus-lånet krævet, at Jyske Bank-kolleger har måtte regne og udvikle i ekstremerne for at udvikle et obligationslån med negativ rente. Det er svært stof og det er blevet en historie, som er gået viralt verden over, fortæller Mikkel Høegh om i udsendelsen.

Seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen, mener, det er blevet svært for boligejerne at agere i det, han kalder lånejunglen. Han siger, at forbrugerne skal være opmærksomme på, at det er dyrt at lægge lån om ofte- selvom renterne falder og falder.

Han opfordrer forbrugerne til at få et 360 graders økonomitjek, før de kaster sig ud i nye lån og låneoplægninger og Jyske Bank er helt enig i det.

Men selve lånet vurderer han som et "rigtigt fint lån til de rigtige mennesker". Især hvis man bruger lånet til at indfri dyr gæld eller til energiforbedringer.

Han og Mikkel Høegh diskuterer også bidragssatserne, som Morten Bruun Pedersen mener, er "blevet temmelige høje", men Mikkel Høegh mener, at det ikke har været billigere at låne end i øjeblikket samlet set.

Intet kommer gratis

-Men intet kommer gratis og selvom man som boligejer får et billigt lån, så er lånet tegn på, at der er usikkerhed og mørke skyer forude, som måske kan ende i recession, mener Morten Bruun Pedersen.

Det er Mikkel Høegh enig i: -Noget af det boligejerne får foræret i form af meget lave renter på deres boliglån, er betalt af tabt pensions-opsparing, siger han.

Er lånet et krisetegn?

-  Ikke a la Finanskrisen, men vi kikker nok ind i noget recession og normalt kan man afbøde det ved at sætte renterne ned. Den chanche ser ikke ud til at være her denne gang, konstaterer Mikkel Høegh.

Det vender Anne Kejser med dagens gæster i denne podcast.

Medvirkende:
Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk
Mikkel Høegh, boligøkonom, Jyske Bank

Vært:
Anne Kejser

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.