Kejserriget: De konkrete konsekvenser af et hårdt Brexit

Kejserriget | 9. august 2019

Den 31. oktober skal Storbritannien træde ud af EU. Det siger deres nye premierminister Boris Johnson.

Briterne er langt fra en aftale med EU om en overgangsordning. Men med premierministerens hårde retorik, og den britiske selvforståelse som Imperie, tyder meget på, at briterne træder ud, også uden aftale.

Det vil få store økonomiske konsekvenser for Storbritannien - og for Danmark.


Store konsekvenser

Uden en aftale, har de britiske virksomheder ikke længere mulighed for at sælge til et stort indre marked med 500 mio. forbrugere uden told, som de er vant til. Fra den ene dag til den anden.

Hør chefanalytiker Tina Winther Frandsen, Jyske Bank, skitsere scenariet i detaljer. Konsekvenserne vil blive enorme i den første periode.

Lasse Hamilton Heidemann, EU- og international chef i Dansk Erhverv, siger at: -Studier viser, at Danmark er ét af de lande, som vil blive ramt hårdt af et Brexit uden en aftale.

Nogle brancher vil blive ramt hårdere end andre. Hør hvad man kan - og bør gøre nu.

Men på den lange bane, ser Tina Winther Frandsen også interessante muligheder for Storbritannien: - Der er andre muligheder end EU og måske er det meget sundt nogle gange at få ruske lidt op i det politiske, sætter spørgsmål ved den politik, der bliver ført ved institutionerne og den politik der bliver ført i landene, siger hun.


Måske kan datoen udskydes endnu engang

Tina Winther Frandsen vurderer, at der før skærings-datoen i oktober, kan komme et mistillidsvotum imod Boris Johnson, som sidder på et uhyre spinkelt flertal. Og derefter et nyvalg til det britiske Parliament og det kan muligvis udskyde exit-datoen endnu engang.

Men det ændrer ikke ved, at Dansk Erhverv anbefaler sine medlemmer at forberede sig på livet efter et hårdt Brexit, for at være beredte.

Medvirkende: Tina Winther Frandsen, chefanalytiker, Jyske Bank.

Lasse Hamilton Heidemann, EU- og international chef i Dansk Erhverv

Vært: Anne Kejser

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.