Kejserriget bolig-special: Coronasituationen - det skal jeg gøre som boligejer

Kejserriget | 19. marts 2020

Verdensøkonomien er rystet af Corona-pandemien, og vi ser store udsving på det finansielle marked.

Også på boligmarkedet har det konsekvenser, og i denne særudgave af Kejserriget forklarer Mikkel Høegh, boligøkonom i Jyske Bank, hvordan du skal forholde dig til lån, omlægning, køb, salg og afdrag.

Vi har skrevet tidskoder i en parantes efter hvert spørgsmål, så du kan spole hen til det emne, som interesserer dig mest.


Spørgsmålene og svarene i kort version:

1. Jeg er ved at optage et boliglån. Hvad gør jeg?

[0.59 - 4.49 min.]

Der er store bevægelser og kursudsving på markedet for realkreditlån. Men bare rolig; renterne er stadig utroligt lave, selvom de er steget lidt. Overvej om du er til trygheden og sikkerheden ved et fastforrentet lån – eller om du har økonomi og ro i maven til at vælge et variabelt lån, hvor ydelsen kan risikere at stige. Tal det godt igennem med din rådgiver.


2. Jeg har et lån med variabel rente? Hvad nu, hvor renten stiger? Skal jeg søge mod fastforrentede lån?

[4.49 - 7.52 min.]

Med den lave rente giver det god mening, at låse renten fast. Specielt hvis du er blevet utryg ved dit variable lån. De fastforrentede lån er dog blevet lidt dyrere de seneste uger på grund af kursudsving. Er du derimod glad for dit variable lån – og kan leve med at ydelsen kan gå op og ned – så er der ingen grund til at ændre. Den månedlige ydelse på variabelt forrentede lån er stadig noget lavere end på de fastforrentede. 


3. Jeg har opsagt mit lån og skal hjemtage et nyt lån med lavere rente. Hvad skal jeg gøre?

[7.52 - 10.12 min.]

Har du opsagt dit lån og ladet det ligge åbent for at spekulere i et rentefald – så kan du blive klemt. Måske var din plan at lukke lånet sidst på måneden, men nu gælder det om hurtigt at finde en løsning. Så få en snak med din rådgiver hurtigst muligt.


4. Der har været markante kursfald på fastforrentede obligationer. Hvornår og for hvem er det en god ide, at konvertere op i rente? Og hvad er en såkaldt skrå konvertering?

[10.12 - 16.57 min.]

Har du et fastforrentet lån, så kan du spekulere i at købe din gæld tilbage. Hvis du fx kan indfri lånet til 90 % og lægge det om til en højere rente. Det giver dig en lavere gæld – men en højere ydelse. Du kan så håbe, at renten falder igen – så får du både mindre gæld og lavere rente. Men husk, at markedet er usikkert, så kan det ende med at blive en dårlig idé. Få en dialog med rådgiver – og gør det op med dig selv.

Læs vores anbefaling om opkonvertering fra den 20. marts 2020

Ved en skrå konvertering lægger man sit fast forrentede lån om til et variabelt. Det giver både lavere gæld og lavere ydelse. Men vær opmærksom på, at det ændrer din risikoprofil. Hvis renten stiger – så kan du risikere at den månedlige ydelse stiger. Den usikkerhed skal der være plads til i maven og økonomien.


5. Jeg er ramt på økonomien på grund af Corona-situationen. Er der mulighed for hjælp? Hvad skal jeg gøre?

[16.57- 20.11 min.]

Afdragsfrihed er en god mulighed, hvis man har brug for lidt ekstra luft i økonomien. Muligheden afhænger af låne-typen. Har du et fastforrentet lån, kan der være mulighed for at konvertere, så der opnås afdragsfrihed. Ved et variabelt forrentet lån, er afdragsfrihed typisk bygget ind som et vilkår. Er det endnu ikke bevilget, kræver det refinansiering af lånet.

Men kontakt din rådgiver for at høre om mulighederne, hvis du har behov for hjælp.


6. Jeg vil gerne købe eller sælge bolig. Hvordan ventes Corona-situationen at påvirke huspriserne?

[20.11 - 22.48 min.]

På kort sig kan vi forvente, at boligmarkedet bremser op. Folk plejer at kigge hus i foråret – men vil blive hjemme i den nuværende situation. Det giver færre fremvisninger og færre handler. 
På den lange bane kan priserne komme under pres – fordi markedet hænger sammen med beskæftigelsen og folks indkomst. Det kan presse boligmarkedet indtil tingene på sigt vender tilbage til normal tilstand.


7. Sommerhusmarkedet, hvordan påvirker krisen markedet?

[22.48 - 24.11 min.]

Sommerhuse er et luksusgode – og priserne burde falde i en krisetid. Men mon ikke mange ser ind i en sommerferie i år, hvor de er hjemme, hvilket kan betyde, at flere vil kigge på sommerhusmarkedet. Der er i øvrigt mange sommerhuse til salg og priserne er ikke steget så meget som det øvrige boligmarked – man kan stadig gøre en god handel.  


8. Udlejning af sommerhuse. Der har været rekordår på rekordår, kan det fortsætte?

[24.11 - 26.02 min.]

Udlejning har haft en god udvikling de senere år. Flere danskere holder ferie hjemme og mange tyskere har valgt sommerhusferie i Danmark. Vi kan forvente en nedgang i antallet af tyske turister i år, men måske kan det opvejes af, at endnu flere danskere bliver hjemme. Det er svært at spå om fremtiden, men der er god chance for, at sommerhusmarkedet går en god tid i møde, når den værste usikkerhed har lagt sig.


OBS:

Hvis du har flere spørgsmål om, hvordan du er stillet i denne situation, så kontakt din bankrådgiver, der er klar til at hjælpe dig.

 

Medvirkende: Mikkel Høegh, boligøkonom, Jyske Bank.

Vært: Anne Kejser

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.