Jyske Brief: Verdensmålene skaber behov for nye samfundsøkonomiske målemetoder

Finans | 13. juni 2019

Danmark er et velstående land med stort fokus på vedvarende energi, og vi er generelt godt stillet i forhold til FN’s Verdensmål sammenlignet med mindre rige lande. Men på stort set alle 17 verdensmål er der områder, hvor vi halter bagefter.

Og den største udfordring er vores store forbrug af alting. Det viser en ny analyse lavet af Jyske Bank.

”Som et meget rigt land med et højt velstandsniveau forbruger vi meget, vi producerer rigtig meget energi, vi udleder relativt meget drivhusgas, vi producerer meget affald. Så på den måde er det der, hvor verdensmålene sætter fokus på de danske udfordringer,” siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Bæredygtig vækst frem for mere vækst

Verdensmålene handler ifølge Niels Rønholt ikke kun om at afskaffe sult og fattigdom og at sikre bæredygtig og klimavenlig vækst. De sætter også fokus på en anden problemstilling – nemlig hvordan man i fremtiden skal definere succeskriterierne for den økonomiske udvikling.

”I dag kigger vi jo meget på vækst, og mere vækst er godt. Men det er ikke sikkert på sigt med de her udfordringer, som verdensmålene også stiller, at mere og mere bliver ved med at være godt. Så vi må måske kigge på et mere nuanceret vækstbegreb, der også tager højde for de klimapåvirkninger, der er i vores store forbrug og store produktion.”

Læs analyserne her

Verdensmålene skaber behov for nye samfundsøkonomiske målemetoder [PDF]

Bæredygtighedsmål for virksomheder er hastigt på vej frem [PDF]

Få sidste nyt fra finansmarkederne i indbakken hver morgen

Har du lyst til at få taget temperaturen på aktiemarkederne fra morgenstunden? På alle hverdage, direkte fra Jyske Banks finansielle kommandobro? Så tilmeld dig Jyske Morgennyt og få direkte ind i din indbakke hver morgen.