Hvordan bliver en finsk film den mest sete på internettet?

Privatøkonomi | 20. april 2009

De havde lyst til at lave en spillefilm. Det var nok. Pludselig - eller rettere efter syv års produktion - var en lille gruppe unge finner i gymnasiealderen færdige med en film, der skulle blive den mest sete film på internettet, da den kom frem. Og samtidig den mest sete finske film nogensinde. De kaldte filmen Star Wreck.

De gjorde det ikke alene
For at virkeliggøre deres drøm, begyndte de at samarbejde med filmentusiaster fra hele verden. Og det kunne kun lade sig gøre, da de kommunikerede over internettet. For online var det underordnet, at de sad i hver deres ende af verden. I stedet skabte de et kommunikativt forum, hvor flere tusind filminteresserede fulgte med i og hjalp til med arbejdet på filmen. Et såkaldt online community.

Drivkraften bag filmen
Ideen med at bruge et online community blev essentielt for personerne bag Star Wreck. Herigennem fandt de frem til mange af de personer, der gjorde filmen mulig. For til at begynde med havde de ingen erfaringer med at producere film. Det måtte de lære undervejs. Og online kunne de få hjælp og udveksle erfaringer i en grad, der ellers ikke havde været muligt med et budget på under 100.000 kroner til en science fiction spillefilm.

Læs mere
Artikel om, hvordan det kunne lade sig gøre (engelsk)
Download filmen gratis 

Se traileren for finnernes næste film: Iron Sky

Af Martin Kubert, kubert@jyskebank.dk

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.