Husholdningsbudgettet i Danmark hænger ikke sammen
Finans | 18. februar 2010
Den danske regering offentliggør i uge 8 en rapport til EU om dansk økonomi, hvor det ventes, at behovet for en milliardspareplan vil blive åbenbar. Det er det meget omtalte konvergensprogram, hvor der vil komme stor fokus på ikke mindst den offentlige sektors økonomiske holdbarhed. Besparelser på offentlige ydelser og reformer indenfor efterløn og dagpenge er allerede brandvarme emner.
Det er dog vigtigt at skille tingene ad. Danmark har både et problem her og nu, men også på lang sigt.
Sammenligner man dansk økonomi med et helt almindeligt husholdningsbudget, så har vi netop fået en stor regning på bilen. Altså et her og nu problem. Det er krisen og den giver store offentlige underskud, da offentlige investeringer og skattelettelser bruges til at dæmpe krisen. Derudover sidder vi simpelthen også bare for dyrt i husleje. Det er problemet, der ikke bare forsvinder. Det er problemet med, at vi bliver for få på arbejdsmarkedet til at forsørge de ældre.
Niels Rønholt, senior makroanalytiker i Jyske Bank, forventer, at der kun vil komme en løsning på her og nu problemet. Det vil sige besparelser på offentlige ydelser. Derimod er det tvivlsomt, at der vil komme en løsning på det længerevarende problem. Det vil nemlig kræve reform på eksempelvis efterløn og det er tvivlsomt om der kan findes politisk vilje hertil.
Få sidste nyt fra finansmarkederne i indbakken hver morgen
Har du lyst til at få taget temperaturen på aktiemarkederne fra morgenstunden? På alle hverdage, direkte fra Jyske Banks finansielle kommandobro? Så tilmeld dig Jyske Morgennyt og få direkte ind i din indbakke hver morgen.