Eksportbarometer: Næsten ni ud af ti danske virksomheder mærker krigen i Ukraine.

Erhverv | 8. juni 2022

Danske eksportvirksomheder navigerer i disse år i globale kriser. Først kom corona, og nu er det krigen i Ukraine, der fylder, når Eksportbarometer spørger 300 danske virksomheder, hvordan de ser eksportudsigterne.

Trods de globale kriser er optimismen dog intakt, og indekset lander denne gang på 54. Det er et mindre fald i forhold til første kvartal, men indikerer fortsat, at de danske eksportvirksomheder har ordrer i bogen og tror på fremtiden.

"54 er faktisk et pænt tal og indikerer optimisme. Det lille fald kan man måske tolke derhen, at virksomhederne godt kan se, at der er en grænse for, hvor længe de kan blive ved med at sende de højere råvarepriser videre til kunderne, men indtil videre går det, og optimismen er intakt foreløbig," siger cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt.

Krigen i Ukraine rammer eksportvirksomhederne

Målingen for andet kvartal er den første, hvor virksomhederne direkte er blevet spurgt til, hvad krigen i Ukraine betyder for deres eksport, og her svarer næsten ni ud af ti, at krigen påvirker deres forretning.

"Det er primært i forhold til højere råvarepriser, men også i forhold til råvaremangel, at de oplever en udfordring. Det er faktisk er et mindretal af virksomhederne, hvor eksporten er ramt af sanktioner eller selvsanktionering. Det er omkring 15 procent. Det er selvfølgelig fordi vi kun eksporterer en meget lille del af vores eksport til Rusland, så det passer meget godt sammen," siger Niels Rønholt.

Læs mere på eksportbarometer.dk

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.