Dokumentar: Skal vi have borgerløn i Danmark?

Livsstil og trends | 4. juni 2018

Den blev kaldt byen uden fattigdom. I 1974 var den lille canadiske by Dauphin en del af et af verdens første forsøg med borgerløn. Her fik alle borgerne mulighed for at få penge - helt uden forpligtelser. Man ville undersøge, om indbyggerne ville arbejde, når de havde råd til at lade være. Forsøget viste et lille fald i arbejdsstyrken, men den viste også et særligt mønster blandt dem, der stoppede med at arbejde.

I dag stiller politikere og meningsdannere verden over det samme spørgsmål. Vil befolkningen blive ved med at arbejde - hvis de har råd til at lade være?

For hvis befolkningen ikke arbejder, så kan et borgerlønssamfund ikke løbe rundt. Det er økonomisk umuligt. Men på trods af dette paradoks, så vinder tankegangen om borgerløn frem verden over. Kendisser som Mark Zuckerberg og Elon Musk er blandt nogle af dem, der har bragt det på dagsordenen. I Finland taler man ikke længere om det, her eksperimenterer man med borgerløn, og lige nu planlægger Tyskland, Canada, og Holland også forsøg.

Argumenterne er, at borgerløn giver flere modet til at blive iværksættere, det udrydder fattigdom, og så holder det gang i økonomien i en fremtid, hvor flere forventes at miste deres jobs til robotter.

Vi kigger nærmere på, hvad borgerløn egentlig er for en størrelse. Er det realistisk i Danmark? Danske og canadiske økonomer forklarer om økonomien i et borgerlønssamfund, og så kigger vi tilbage i tiden til dengang, hvor flere danske partier faktisk overvejede borgerløn som en mulighed i Danmark.


Medvirkende:
Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF)
Partileder Uffe Elbæk (Å)
Finansminister Kristian Jensen (V)
Tidligere borgerlønsmodtager Marylin Foulis
Økonom Evelyn Forget
Økonom Wayne Simpson
Lektor i statskundskab Jørn Loftager
Økonom Torben M. Andersen.


Tilrettelæggelse: Bettina Illemann Larsen

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.