De mest succesfulde virksomheder i 2014 har fokus på deleøkonomi

Erhverv | 31. oktober 2013

Med internettets udbredelse er vi blevet vilde med at leje og udleje vores ting og tjenester. Fænomenet kaldes deleøkonomi, og det er ikke blot en forbipasserende trend - men en radikal ny økonomi for samfundet vurderer Louise Jakobsen fra Innovation Lab, der forsker i deleøkonomi.

Herhjemme er fænomenet især kendt gennem Airbnb, hvor almindelige mennesker lejer deres lejligheder ud til andre almindelige mennesker. Siden 2008 har mere end ti millioner brugt Airbnbs hjemmeside til at leje eller udleje værelser eller lejligheder overalt i verden - lige fra Sankt Petersborg til Seoul. 

Andre eksempler er hjemmesiden renttherunway, der reklamerer med, at man for kun ti procent af prisen ude i butikkerne kan få adgang til 25.000 catwalk-kjoler. Og biludlejningssiden relayrides, hvor privatpersoner udlejer biler til hinanden. 

Ifølge Louise Jakobsen er fidusen ved deleøkonomi, at privatpersoner låner og lejer ting og tjenester ud til hinanden - uden om traditionelle mellemmænd og udbydere. Hun mener, at de virksomheder, der baserer sin forretningsmodel på den såkaldte deleøkonomi vil være de mest succesfulde virksomheder i 2014. 

Web Summit 2013: Jyske Bank TV er på Europas største tech-konference i Dublin. 

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.