Borgen Late Night: Mytteri i Dansk Folkeparti

Borgen Late Night | 18. januar 2022

Christiansborg er hårdt ramt af corona. Tre partiledere er nede: Jakob Ellemann-Jensen, Kristian Thulesen Dahl og Mai Villadsen. Og det er ubetinget det største slag for Dansk Folkepartis afgående formand, som nu må melde afbud til sit eget afdansningsbal på søndag, hvor en ny formand skal vælges på det ekstraordinære årsmøde i Herning. Dansk Folkeparti er i total opløsning.

Senest har den ene af de fire formandskandidater, Erik Høgh-Sørensen, ganske vist valgt at trække sig fra opgøret - men har samtidig sendt en bandbule afsted mod Morten Messerschmidt. Den tidligere kronprins nyder tydeligvis ikke længere bred opbakning i partiet, hvor også folketingsmedlem og sundhedsordfører Liselott Blixt nu åbent kritiserer Morten Messerschmidt. Tilliden er væk. Og selv om Messerschmidt måske kan vinde afstemningen på søndag, så vil han næppe kunne holde sammen på partiet.

Venstre er også ramt af interne skærmydsler: Efter gruppeformand Karsten Lauritzen forleden trak sig helt fra landspolitik, for i stedet at blive branchedirektør for DI Transport, har Venstre netop valgt en ny gruppeformand, den kontroversielle Thomas Danielsen, som ellers hidtil har været mest kendt for at støtte den rigsretsdømte Inger Støjberg. Den fortsat svækkede formand Jakob Ellemann-Jensen har åbenlyst været nødt til at give en indrømmelse til sine interne modstandere.

Sidst, men ikke mindst er tidl. V-forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen blevet sigtet i den store spionskandale for at have røbet højt fortrolige statshemmeligheder. Endnu en markant Venstre-profil risikerer nu en retssag. De borgerlige forsøger dog at skyde tilbage på statsminister Mette Frederiksen, og anklager hende for at være skyld i miseren. 

Se ugens udgave af Borgen Late Night med de to politiske kommentatorer Jarl Cordua og Lars Trier Mogensen

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.