Borgen Late Night: Kommunalvalgets tale

Borgen Late Night | 17. november 2021

Katastrofevalget til Dansk Folkeparti har straks fået Kristian Thulesen Dahl til at meddele sin afgang: Efter sit fjerde valgnederlag i træk kan ikke engang han se, hvordan Dansk Folkeparti skal kunne genrejse. DF'erne gik tilbage i 98 ud af 98 kommuner, og har mistet så mange byrådsmedlemmer, at Dansk Folkeparti knap nok kan kaldes for et landsdækkende parti længere. Men hvem skal overtage uriasposten? Inger Støjberg? Morten Messerschmidt? Kaos råder.

 

Kommunalvalget blev også et hårdt tilbageslag for Socialdemokratiet, som gik massivt tilbage i de største byer, og heller ikke formåede at vinde frem i provinsen. Statsminister Mette Frederiksen står svækket, og tilbagegangen på næsten fire procentpoint vil uundgåeligt føre til intern ransagelse. Minkskandalen og de slettede sms'er fik afgørende indflydelse, ligesom S-regeringens planer om at lukke studiepladser i de største byer også har skræmt særligt unge vælgere væk.

 

De Konservative triumferer til gengæld. Med markant fremgang over det meste af landet slog 'Pape-effekten' for alvor igennem. De Konservative har fået en stribe nye borgmesterkæder, og blev samtidig genrejst som det førende storby-borgerlige parti. Men Frederiksberg faldt: Det konservative styre, der har regeret den rige enklave midt inde i København i 112 år, blevet løbet over ende af den rød-grønne koalition. Og dermed er alt bestemt heller ikke jubel hos De Konservative.

 

Se ugens udgave af BorgenLateNight med de to politiske kommentatorer Jarl Cordua og Lars Trier Mogensen

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.