Borgen Late Night: Ja-siden står til sejr

Borgen Late Night | 31. maj 2022

Folkeafstemningen om at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet er ikke afgjort, før stemmerne er talt op onsdag aften. Men tendensen er alligevel klar: Ja-siden har ikke alene ført solidt under hele valgkampen, men sågar også udbygget føringen her i slutspurten. Spørgsmålet er efterhånden kun, hvor stort ja-flertallet bliver: Nogle prognoser spår ligefrem det største ja-flertal i 50 år, siden den første folkeafstemning i 1972.

 

Nej-siden har ganske enkelt ikke formået at forvandle folkeafstemningen til et protestvalg, og samtidig har ja-siden lært af tidligere fejltagelser og ført en neddæmpet valgkamp. Timingen med krigen i Ukraine og efterdønningerne på Brexit tegner også til at have flyttet mange tvivlere. Måske vil debatten nu begynde om også at afskaffe de andre forbehold? Eller hvad? Hvor stort er stemningsskiftet egentligt?

 

På Christiansborg er rygterne om den kommende beretning fra Mink-kommissionen for alvor begyndt at svirre. Statsminister Mette Frederiksen (S) kan stå over for en væsentligt hårdere kritik end ventet. Samtidig er hendes forgænger, Lars Løkke Rasmussen, langt om længe klar med den formelle stiftelse af partiet Moderaterne. På søndag, på Grundlovsdag, lanceres det nye midterparti.  

 

Se ugens udgave af BorgenLateNight med de to politiske kommentatorer Jarl Cordua og Lars Trier Mogensen

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.