Borgen Late Night: Har Frederiksen skiftet kurs?

Borgen Late Night | 5. januar 2022

Den politiske forårssæson er skudt i gang med en opsigtsvækkende nytårstale, hvor statsminister Mette Frederiksen på flere strækninger lægger op til et tættere samarbejde med de gamle borgerlige partier. Både når de gælder kommende aftaler om arbejdsudbud, ældrevelfærd og sågar klima ser S-regeringen ud til at ville orientere sig endnu mere mod blå blok.

Er Socialdemokratiet på vej tilbage mod ‘nødvendighedens politik’? Altså den reformkurs, som Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon førte i begyndelsen af 2010’erne? Ja, efter 2,5 år med regeringsmagten – og indførslen af den såkaldte ‘Arne’-pension – er statsminister Mette Frederiksen ved at vende sig mod den ‘business-as-usual’-kurs, som er blevet ført af alle regeringer siden den konservative statsminister Poul Schlüter.

Spørgsmålet er dog, om venstrefløjen vil lave ballade? Kan Enhedslisten og SF affinde sig med, at S-regeringen laver store økonomiske aftaler med Venstre, De Konservative og De Radikale, og måske ligefrem accepterer nye topskattelettelser? Hvornår bliver den mere midtsøgende kurs for meget for de røde? Eller kan de måske forhandle sig frem til indrømmelser på andre områder, f.eks. klimaet? 

Se ugens Borgen Late Night med de to politiske kommentatorer Lars Trier Mogensen og Jarl Cordua

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.