Borgen Late Night: Dansk Folkeparti i opløsning

Borgen Late Night | 22. februar 2022

Den totale sprængning af Dansk Folkeparti er i gang: Efter hele fem folketingsmedlemmers netop har meldt sig ud, er Dansk Folkeparti pludselig sunket ned til nu kun at være det syvende største parti i Folketinget. På ved ud af døren retter de fem udbrydere samtidig en skarp, smældende og voldsom kritik af den nye formand Morten Messerschmidt, som de opfatter som både uærlig og alt for højreorienteret. Spørgsmålet er, om det fortsatte kaos er begyndelsen på enden for Dansk Folkeparti - eller om det ligefrem kan vise sig som en fordel for Messerschmidt, at de ældre og mest genstridige kritikere nu selv vælger at gå, så han i stedet kan sætte et nyt, yngre og loyalt hold?

Endnu mere dramatisk er de seneste døgns udvikling i Ukraine, som sender rystelser gennem dansk politik. Ruslands præsident Putin valgte først at anerkende de to udbryderrepublikker i Østukraine og har dernæst beordret tropper ind over grænsen. Dermed kan Europa stå over for den første krig i mere end en generation. Her i Danmark kan den faretruende krise dog i første omgang komme til at styrke statsminister Mette Frederiksen (S) – i det som kaldes for ‘rally-around-the-flag-‘effekten. I krisetider søger politikerne fra de store partier nemlig sammen. Dog er Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen også trådt karakter: For første gang, måske nogensinde, kan man mærke alvoren og oprigtigheden, når han nu blæser til mobilisering og stigende forsvarsbudgetter.

Se ugens udgave af Borgen Late Night med de to politiske kommentatorer Lars Trier Mogensen og Jarl Cordua

Vil du være klog på økonomi, samfund og tendenser?

Tilmeld dig "Jyske Bank Nyt" — et nyhedsbrev, som udkommer hver måned med økonomisk inspiration, viden og holdninger. Du kan altid afmelde dig igen.